Tázló Demo
20 Aug 2013 | Folk

Draskóczy Lídia

Draskóczy Lídia
Név
Draskóczy Lídia
Szül. hely
Budapest
Műfaj
népzene, világzene, klasszikus, régizene, keresztény zene

Draskóczy Lídia – hegedű

1994 óta gyűjt a moldvai hegedűsöktől. Klasszikus, régizenei és világzenei együttesekben is muzsikált. Hegedűt tanít és keresztény énekeket ír. Három gyermek édesanyja. Húsz éves munkássága elismeréseként 2014-ben megkapta az OTP Táncház Díjat.

_LD41095k

A Zurgó együttesben kezdett a moldvai népzenével foglalkozni. Az elmúlt évtizedekben sokat gyűjtött és tanult személyesen a moldvai hegedűsöktől, lekottázta és oktató kiadványokban publikálta Gábor Antal, Fehér Márton, Bogdan Toader és Mandeche Aurel számos dallamát.

Komolyzenész családban nőtt fel, brácsa szakot végzett a Zeneművészeti Főiskolán. Több klasszikus zenekarban brácsázott, valamint a Corvina Consort és később az Igriczek régizenei együttesekben is muzsikált. Jelenleg a Tázló együttes mellett a Mokányos együttesben gyimesi muzsikával, a HolddalaNap zenekarban pedig improvizatív zenével is foglalkozik.

Több mint 10 éven át a Nógrád megyei Terény faluban élt. Keresztény énekeket ír, melyekből két lemez jelent meg a Csak Te kórus (Családi Kórus Terény), Lídia családja és zenész barátai előadásában. 2015-ben három gyermekével Budapestre költözött. Jelenleg Kispesten tanít hegedűt.