Tázló – Moldvai népzene Budapestről / Moldavian Folk Music from Budapest
01 Jan 1970 | Folk

Németh László

Németh László
Név
Németh László
Szül. hely
Budapest
Műfaj
népzene

Németh László a Tázló együttes kobzosa. Szigetszentmiklóson nőtt fel, a regöscserkészet hatására kezdett népzenével foglalkozni. A Hagyományok Háza archívumában dolgozik Pávai István szakmai irányításával. 2010-ben népzenetanár diplomát szerzett Nyíregyházán, jelenleg a Zeneakadémián tanul népzenetudományi szakon.

A Mokányos együttes furulyásaként 1997-óta muzsikál együtt Lídiával. Számos népzenegyűjtő utat szervezett Moldvába és Gyimesbe, több száz órányi hang- és videofelvételt készített az idős csángó és cigány muzsikusokról.

Kobzolni 2004-ben kezdett, mestere Antim Ioan, az utolsó moldvai kobzos volt. Az ő játéka alapján írták meg Horváth Gyulával a hagyományos játékmódot bemutató Koboziskolát. Németh László 2010-től lett a Zurgó együttes kobzosa, a Tatros együttesben is játszott. Jelenleg a Tázlón kívül több más formációban is muzsikál. (CSakTe, Édes Málé, Húrlekvár, Mokányos) Kereskedéssel is foglalkozik: népviseletet, tarisznyát, furulyát, kobozt és antikvár néprajzi könyveket lehet tőle venni.

Feleségével és kislányával Budapesten él.