Tázló – Moldvai népzene Budapestről / Moldavian Folk Music from Budapest
01 Jan 1970 | Folk

Tázló együttes

A Tázló együttes bemutatkozása

Tázló együttes

Tagok:

Draskóczy Lídia – hegedű
Enyedi Ágnes – ének
Benke Félix – dob, doromb, levélsíp, tilinka
Németh László – koboz
Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka

A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik. A moldvai zene energikus és magával ragadó, táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik.

A Kárpátokon túl élő moldvai magyarok hagyományos hangszerein muzsikálunk, a táncházakra jellemző felállásban: furulya és hegedű játssza a dallamot, amit koboz és dob kísér. Zenénket az ének teszi teljessé. Huszonöt éve gyűjtjük, tanuljuk és játsszuk a moldvai népzenét, nagy gondot fordítva az eredeti játékmód és stílus elsajátítására. Muzsikánk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásainkban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik. Lemezünk Moldvai népzene Budapestről címmel jelent meg.

Hálásak vagyunk a moldvai zenészeknek és énekeseknek, akiktől az elmúlt évtizedek során gyűjthettünk és tanulhattunk! Mindannyian rendszeres résztvevői és oktatói vagyunk népzenei táboroknak, énekesünk és hegedűsünk művészeti iskolában is tanít.

a Tázló tánctanáraiMeggyőződésünk, hogy a csángó népzene és néptánc képes élményt és kikapcsolódást nyújtani a mai városi ember számára.
A csángó tánczene lüktetése magával ragadó, a modern zenékhez szokott közönség is magáénak érezheti. A dalszövegek letisztult szimbólumai mindenkit megérintenek.
A moldvai tánc lépései egyszerűek, bárki könnyen beállhat a körbe. Nagy hangsúlyt fektetünk a tánctanításra. Tánctanáraink, Molnár Előd és Skopp Júlia mindenkinek segítenek bekapcsolódni.

A Tázló együttes koncertezik és táncházakat tart itthon és külföldön.
Kéthetente pénteken tartjuk rendszeres táncházas klubunkat Budapesten, az Eötvös10-ben. Minden alkalommal meghívunk más népzenei és világzenei együtteseket, előadókat. Koncertek, zenés beszélgetések és előadások színesítik a klub programját. (Vendégeink voltak például: Cimbaliband, Rackajam, Zuboly, Góbé, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Petrás Mária, valamint sok más táncházas zenekar is.)
Évről-évre részt veszünk a Csángó Bálon és a Táncháztalálkozón. 2016-ban első díjazott táncházas zenekarként átvehettük a Táncház Díjat.

Mit vállalunk?

  • Szívesen adunk koncertet rendezvényeken, fesztiválokon, klubokban, művelődési házakban, ünnepségeken, itthon és külföldön is.
  • Egész estés táncházat, vagy koncert + táncház kombinációjú önálló programot.
  • Bálokra, lakodalmakra, csapatépítő és egyéb rendezvényekre egy-két órás táncházi programblokkot ajánlunk. Tánctanáraink segítik a lépések elsajátítását.
  • Mesés, énekes, játékos gyerektáncházunkban az óvodás és kisiskolás korosztályt vezetjük be a csángó táncok világába.

Kapcsolat: – Németh László  – nemethlacinak@gmail.com – +36203734243


Németh Laci

2019/06/05

0 Hozzászólás

Comments are closed.